Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zaniżanie wagi dań, zawyżanie cen oraz dyskryminacja klientów, oto najczęstsze powody karania czeskich restauratorów.

Opublikowane przez Czeską Inspekcję Handlową (Česká obchodní inspekce) dane dotyczące niewłaściwych praktyk związanych z gastronomią wskazują najczęstsze przewinienia restauratorów w Czechach. Są to m.in. zaniżanie wagi oferowanych porcji, zaniżanie ilości podawanego alkoholu, nieinformowanie o cenach, niedrukowanie wszystkich pozycji na paragonach. Niestety, częstą przyczyną kar jest także dyskryminacja klientów innych niż czeskojęzyczni, czy to w formie braku pełnej informacji, czy zawyżania rachunków.

TUTAJ można znaleźć listę najsurowiej ukaranych (kwota powyżej 30 tys. koron - ok 5 tys. zł) w roku 2017 restauratorów. Niektóre sprawy ciągnęły się nawet od roku 2015.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

By visiting our website you agree that we are using cookies to ensure you to get the best experience.AcceptDecline
Cookies options