Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Czeskie Stowarzyszenie Przyjaciół Piwa - Sdružení přátel piva, ogłosiło wyniki ankiety na najlepsze piwo, browar i browarnika roku 2011.

Drugiego listopada, w restauracji browaru Jihlava, odbyło się uroczyste ogłoszenie wyników ankiety SPP, dotyczącej najlepszego piwa roku 2011. Piwo klasyfikowano w kilku, najpopularniejszych kategoriach, a liczba branych pod uwagę piw wyniosła rekordowe 298 rodzajów! Dodatkowo wyróżniono najlepsze browary i browarnika roku.

Ponieważ Czech nie może żyć bez piwa, a do sierpnia tego roku limit zawartości alkoholu we krwi był zerowy (pisaliśmy o tym TUTAJ), dużą popularnością cieszy się piwo bezalkoholowe. Rocznie sprzedaje się go ok. pół miliona hektolitrów, a każdy szanujący się browar, ma w swojej ofercie taki trunek, a jak pokazały wyniki ankiety, niektórzy nawet więcej niż jeden rodzaj. W roku 2011 zwycięzcą w tej kategorii stał się Bernard s čistou hlavou Jantar (to pełna nazwa), ale na podium, na trzecim miejscu, znalazł się jeszcze jeden przedstawiciel browaru Bernard, też z czystą głową, ale nie Jantar. Drugie miejsce zajęło piwo Budweiser Budvar nealkoholické, z budziejowickiego Budvaru.
Mimo, że udział "dziesiątki" maleje, to nadal wynosi on około połowy czeskiego rynku, a dobra "dziesiątka" to podstawa produkcji każdego browaru, tutaj też jest największa konkurencja. A najlepszym piwem z tej kategorii w roku 2011 okazała się być Krušovická 10°, z Królewskiego Browaru Krušovice.
Od czterech czy pięciu lat, obok klasycznych "dziesiątek" i "dwunastek" i co tu kryć, także ich "kosztem", w ogromnym tempie rośnie produkcja i spożycie "jedenastek". Najlepszą z nich w roku 2011 uznano piwo Ježek 11%, z browaru Jihlava.
Królewską kategorię "dwunastek" wygrał Svijanský Rytíř, jak sama nazwa mówi ze Svijan. Piwo nietypowo jak na czeskie zwyczaje pięciokrotnie chmielone, przy czym ostanie wykonuje się na zimno, jak w przypadku piw Ale.
Kategoria Speciál roku jest najbardziej zróżnicowana (szczególnie jeśli chodzi o piwa dolnej fermentacji) i trafiają do niej wszystkie piwa z ekstraktem ponad 13°. A zwycięzcą okazała się Prácheňská Perla 14% z browaru Protivín.
W kategorii piwa półciemne zwycięzcą po raz czwarty został Primátor Polotmavý 13%, z nachodzkiego Primátora, a najlepszym piwem ciemnym ogłoszono Bernard speciální černé pivo 13%.
Po raz drugi w historii ankiety SPP ogłoszono zwycięzców w kategorii piw górnej fermentacji, a tegorocznym zwycięzcą zostało piwo pszeniczne z browaru Matuška.
Mimo pewnych kłopotów, czeskie minibrowary przeżywają rozkwit, prawdziwą perłą wśród nich jest Klášterní pivovar Strahov, który zwyciężył w tej kategorii już po raz trzeci. Wśród "pełnowymiarowych" browarów, w roku 2011 najwyżej został oceniony rodzinny browar Bernard, który w ciągu ostatnich dwóch dekad, dzięki pracy i pasji panów Bernarda, Vávry i Šmejkala, osiągnął szczyty sztuki browarniczej.
Prawdziwym mistrzem browarnictwa czeskiego może mianować się Ivan Chramosil. Ta prawdziwa legenda produkcji czeskiego piwa, przez czterdzieści lat była związana z praskim browarem U Fleků. Nagroda Browarnik Roku, jest niewątpliwie ukoronowaniem jego kariery.|
Nieregularnie przyznawane wyróżnienie za prace włożoną w rozwój rynku piwnego, Pivní počin roku, otrzymał Pavel Borowiec za wydawanie magazynu "Pivo, Beer & Ale".
{dynlist=Piwo}
Niezależnie od kategorii najwięcej głosów zdobyły wspomniane już Svijanský Rytíř i Bernard s čistou hlavou Jantar.
Pełne wyniki ankiety można znaleźć TUTAJ. Warto także zwrócić uwagę na zamieszczoną na stronie SPP listę browarów, które zostały zamknięte po roku 1990.


 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież