Mobilną ścieżkę dydaktyczną, dotyczącą warzenia piwa planują od lata uruchomić środkowoczeskie mikroregiony Rakovnicko i Posázaví.
Najlepsze czeskie piwa
Pod hasłem "Pivo, chmel, slad - to mám rád!" zainteresowani powstawaniem złotego, pienistego napoju, będą mogli na własne oczy zobaczyć jak uprawia się i zbiera chmiel, przygotowuje słód i oczywiście warzy piwo. Częścią ścieżki dydaktycznej ma być także wizyta w browarze w Benešovie oraz sadzenie chmielu na unikatowej plantacji w Kolešovicach. Według pomysłodawców, mimo, że Czesi są znanymi na świecie piwoszami, to jednak duch piwowarstwa powoli się zatraca, a podobne przedsięwzięcie będzie unikatem na skalę europejską.
Rakovnicko i Posázaví to niezwykle atrakcyjne turystycznie regiony leżące w niedalekiej odległości od Pragi, znane m.in. z zamków Křivoklát, Český Šternberk czy Konopiště.