Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Mobilną ścieżkę dydaktyczną, dotyczącą warzenia piwa planują od lata uruchomić środkowoczeskie mikroregiony Rakovnicko i Posázaví.

Najlepsze czeskie piwa
Pod hasłem "Pivo, chmel, slad - to mám rád!" zainteresowani powstawaniem złotego, pienistego napoju, będą mogli na własne oczy zobaczyć jak uprawia się i zbiera chmiel, przygotowuje słód i oczywiście warzy piwo. Częścią ścieżki dydaktycznej ma być także wizyta w browarze w Benešovie oraz sadzenie chmielu na unikatowej plantacji w Kolešovicach. Według pomysłodawców, mimo, że Czesi są znanymi na świecie piwoszami, to jednak duch piwowarstwa powoli się zatraca, a podobne przedsięwzięcie będzie unikatem na skalę europejską.
Rakovnicko i Posázaví to niezwykle atrakcyjne turystycznie regiony leżące w niedalekiej odległości od Pragi, znane m.in. z zamków Křivoklát, Český Šternberk czy Konopiště.




Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

By visiting our website you agree that we are using cookies to ensure you to get the best experience.AcceptDecline
Cookies options