Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Choć otoczona kiedyś winnicami, dosłownie ze wszystkich stron, nie jest dziś kojarzona z produkcją win, a co najwyżej z ich spożywaniem. Jednak Praga chce odświeżyć tradycje winiarskie i stawia na promocję stołecznych winnic.

W Pradze działają aktualnie setki winiarni - "winotek", w których można spróbować win praktycznie z całego świata. Mało osób jednak wie, że jest tu też klika winnic, których korzenie sięgają średniowiecza. I choć wyprodukowane w nich wina można degustować przeważnie tylko na miejscu, ze względu na ich unikatowość i wartość smakową, zaczyna się o nich robić coraz głośniej.

Jedną z najstarszych i największych winnic jest winnica św. Klary w Ogrodzie Botanicznym na praskiej Troji - winogrona uprawiano tu już prawdopodobnie za czasów Václava II. Aktualnie podzielona jest ona na dwie części - produkcyjną, z której produkuje się wino i dydaktyczną, z opisami dotyczącymi uprawy winorośli. Na 3,5 ha powierzchni prezentowane jest 110 odmian i szczepów winogron. Co ciekawe, w roku 2010 zostało ze wszystkich tych odmian przygotowane specjalne cuvée.

W pobliżu Ogrodu Botanicznego, również w dzielnicy Troja, znajduje się winnica Salabka. Pierwsze wzmianki o tej winnicy pochodzą z połowy XIII wieku, a współczesna uprawa pochodzi z roku 2005. Na trzech hektarach uprawia się głównie "praskie" szczepy - Hibernal, Neronet, Supremus, ale winnica specjalizuje się w odmianie Pinot blanc i Pinot noir.
Kolejną praską winnica jest Máchalka, leżąca na stoku pod dzielnicą Prosek. Od 1996 roku opiekuje się nią Winiarskie Stowarzyszenie św. Václava (Vinařské družstvo svatého Václava). Wino z winnicy można kupić na stoisku przy bramie, w pobliżu toru saneczkowego Prosek.

Winnica Grébovka leży na terenie Havlíčkových Sadów w dzielnicy Vinohrady, która była kiedyś nazywana Górami Winnic (Viniční hory). Winne grona hodowano tu już w średniowieczu, a współczesne prace nad odnowieniem dwuhektarowej winnicy zaczęto w latach 90-tych, przy okazji odnawiania terenu willi Moritza Gröbe. Ponieważ teren ten jest zabytkiem kultury, wszystkie prace miały na celu przywrócenie stanu początkowego. Od roku 2009 wszystkie wina produkuje się w piwnicy, na terenie winnicy.

Jedną z najmłodszych, a zarazem i najstarszych winnic jest Winnica św. Wacława (Svatováclavská vinice), leżąca na praskim Zamku. Po rekonstrukcji została oddana do użytku w roku 2008, ale według legendy uprawy w niej doglądał sam św. Wacław. W tym roku winnice czeka tzw. dziewiczy zbiór, a wyjątkowe miejsce zapowiada jak wyjątkowe zbiory, tak i wyśmienity smak wina. Z winnicy rozciąga się prześliczny widok na większą część Pragi.

Najbardziej na południe wysuniętą winnicą jest ta leżąca w dzielnicy Modřany, zwana po prostu Modřanská vinice. Powstała w roku 1987 i składa się z kilkudziesięciu parceli, obrabianych przez kilkudziesięciu miłośników wina - jest to swego rodzaju spółdzielnia ogrodnicza. Średnio z każdej parceli uzyskuje się 150-200 litrów wina, więc raczej się go nie sprzedaje, ale można spróbować podczas różnego typu uroczystości, na miejscu. Hoduje się tu odmiany: Rýnský ryzlink, Moravský muškát, Müller–Thurgau, Tramín červený, Kerner, Rulandské bílé, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigelt, Rulandské modré. Według danych historycznych winnice na terenie dzisiejszych Modřan powstały już w XII w.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież