Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kulinarnie

Od połowy marca, kolejne dwie praskie restauracje, mogą pochwalić się Gwiazdka Michelin.

W jakim celu Czesi odwiedzają gospody i restauracje? Według badania Czeskiej Akademii Nauk powodem jest m.in. chęć spotkania się z przyjaciółmi, poprawienie sobie nastroju i oczywiście picie piwa.

Wina z południowych Moraw, dostępne na polskim rynku od końca 2010 roku, cieszą się coraz większym zainteresowaniem Polaków, a co za tym idzie – także sieci handlowych.

W księgarniach pojawił się najnowszy z serii Zielonych Przewodników Michelin - przewodnik po Czechach. Jest on doskonałym potwierdzeniem tezy, że aby znaleźć coś pięknego czasami wcale nie trzeba jechać zbyt daleko.

Prascy radni przegłosowali decyzję o likwidacji kultowych wręcz kiosków z daniami na gorąco -  jednego z symboli Placu Václava.