Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kulinarnie

Na dobre filmy trafiam z reguły przypadkiem. Tak też było i z Koneserem w reżyserii Giuseppe Tornatore, ze wspaniałą rolą Geoffrey'a Rusha. Co jednak film tan ma wspólnego z Czechami?

25% sprzedawanego w Czechach mocnego alkoholu to podróbki, twierdzi Stowarzyszenie Producentów Spirytualiów.

W Czechach jest ponad sześć tysięcy restauracji i trzy tysiące gospód. Wybór wielki, lecz niektóre z nich przyciągają szczególnie, np. nazwą.

Przez lata wydawało mi się, że Czech prowadzący działalność w Polsce, to rzecz wyjątkowa, absurdalna i generalnie niemożliwa. Aż tu nagle...

Konia z rzędem temu, komu pomiędzy południem a godziną pierwszą po południu uda się coś załatwić w statystycznej czeskiej firmie. Tak jak pani Zosia w Urzędzie czy innym ZUSie zaraz po dziewiątej (dziesiątej i jedenastej) kawy napić się musi, tak Czesi posiłek południowy też zjeść muszą.

Według informacji Światowej Organizacji Zdrowia WHO, Czesi są jednym z narodów z największym spożyciem alkoholu na głowę.