Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (ciasteczka). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookies w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

W księgarniach pojawił się najnowszy z serii Zielonych Przewodników Michelin - przewodnik po Czechach. Jest on doskonałym potwierdzeniem tezy, że aby znaleźć coś pięknego czasami wcale nie trzeba jechać zbyt daleko.

Z przewodnika dowiemy się, że Republikę Czeską warto odwiedzać przez cały rok. W lecie o wiele łatwiej jest tam znaleźć nocleg, ponieważ można wtedy skorzystać z sezonowej oferty akademików, pół campingowych i ośrodków wypoczynkowo-rekreacyjnych. Jest to także idealny czas na przemierzanie czeskich szlaków Greenways, czyli zielonych szlaków dziedzictwa przyrodniczo-kulturowego, które tworzone są wzdłuż rzek, kompleksów leśnych czy tradycyjnych i historycznych tras handlowych. Czesi są prekursorami zielonych szlaków w Europie Środkowej, które już od wielu lat wpierają rozwój turystyki przyjaznej dla środowiska.

Jeśli chodzi o jesień, to wczesną jesienią Czechy są rajem dla amatorów turystyki winnej, którzy w regionie Moraw Południowych mogą rozkoszować się widokiem dojrzałych winogron, wziąć udział w winobraniu czy we wspólnej biesiadzie w winnicy. Amatorzy turystyki winnej mogą opracować swoją trasę w oparciu o Morawskie Szlaki Wina zaliczające się do szlaków Greenways. Ta inicjatywa realizowana jest od 1998 roku w 310 miejscowościach zajmujących się przemysłem winiarskim. Trasy rowerowe wchodzące w skład Morawskich Szlaków Wina przebiegają przez 10 regionów winiarskich. Obejmuje tym samym tereny położone pomiędzy miastami Uherské Hradiště i Znojmo, a także okolice Brna. Łączna długość Morawskich Szlaków Wina wynosi ponad 1100 kilometrów.

Podróżując tymi szlakami można między innymi dotrzeć do uroczych piwniczek położonych pośród małych rodzinnych winnic, których doliczono się w Czechach ponad 50 tysięcy.
Jednym z najsłynniejszych czeskich win jest wino Modrý Portugal – o głębokiej barwie i intensywnym kwiatowo-owocowym zapachu, które wykorzystuje się do produkcji tzw. wina św. Marcina sprzedawanego się w dniu poświęconemu temu patronowi, które przypada na 11 listopada. Wino św. Marcina to czeski odpowiednik francuskiego Beaujolais Noveau.
Czechy to nie tylko zielone szlaki i winnice, ale zimą także ośnieżone stoki tak bardzo lubiane przez amatorów narciarstwa.

Odwiedzający Republikę Czeską mogą liczyć na fascynujące spotkanie ze sztuką, kulturą i architekturą. Dwanaście zabytków w tym kraju wpisano na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Są to między innymi zabytkowa starówka w Pradze, Kościół św. Jana Nepomucena w mieście Zelená Hora, zespół parkowo-pałacowy Vlatice-Lednice, kolumna Świętej Trójcy w Ołomuńcu czy też renesansowy zamek w Litomyślu.
Czeska stolica jest znana na całym świecie i uznawana jest nawet przez niektórych za Rzym Północy. Zachwyca ona swoimi malowniczymi uliczkami, gwarnymi gospodami oraz bogatą historią.

Będąc w Czechach należy bezsprzecznie odwiedzić typową czeską gospodę, w której piwo jest zawsze z pianką ( inne uznane było by za nieświeże), oraz gdzie można spróbować różnych specjalności regionalnych takich jak polędwica w śmietanie albo vepřo-knedlo-zelo czyli wieprzowina z knedlikami i kapustą.
Źródło: Michelin

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież